Sayfalar

Hi-Fi Nasıl Alınır?


Hi-Fi Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Teknoloji 

Bazı teknolojilerin kendine has özellikleri vardır. Örneğin transistörlü amplifikatörlerin lambalılara göre genellikle bas kontrolünün daha iyi olduğu, borulu (horn) kolonların çok güçlü olduğu bilinmektedir. Ancak bu bilgiler bize belirli bir ürünün performansı konusunda yalnızca bazı ipuçları verebilir. Piyasada çok kaliteli lambalı amplifikatörler oldugu gibi düşük kaliteli olanlar da vardır. Benzer şekilde her teknolojiden iyi ve kötü örnekler bulmak mümkündür. Tecrübelerimiz bize hangi teknolojinin kullanılmış olduğundan çok, kullanılan teknolojinin iyi uygulanıp uygulanmamış olmasının önemli olduğunu göstermektedir. 

Özellikle geniş tüketici kitlelerini hedef pazar olarak gören bazı üreticiler frekans yanıtsaması, gürültü oranı, distorsiyon oranı gibi teknik özellikler ile ses kalitesi arasında bir ilişki olduğu izlenimini uyandıracak reklamlar yapmaktadırlar. Bu şekilde ürünlerinin aslına çok yakın ses verdiği izlenimini yaratmayı hedeflemektedirler. Zira teknik özelliklere bakıldığında, örneğin en basit bir CD player'in hemen hemen mükemmel oldugu zannedilir. Böyle bir CD player'in broşüründe distorsiyon oranı genellikle 1/10.000'i geçmez, frekans yanıtsaması 0,5 desibelden fazla bir sapma göstermez. Ancak yüksek kaliteli bir CD player ile düşük kaliteli bir CD player'in sesinin karşılaştırılması durumunda bu kadar düşük hata oranlarıyla açıklanamayacak ölçüde farklılıklar olduğu görülür. Bu durum bir müzik sisteminin tüm parçaları için geçerlidir. Hatta bazı üreticilerin tasarım ve üretim süreçlerinde önceliği teknik özelliklere vererek ses kalitesinden fedakarlık yapıyor olmaları da kuvvetle muhtemeldir. Nitekim bazı oldukça düşük kaliteli ürünlerin teknik özellikleri son derece kaliteli bazı ürünlerinkinden daha iyi gözükmektedir. Yani teknik özellikler ile ses kalitesi arasında bazen negatif bir ilişki dahi olabilir. 

extreme-audio

Fiyat    


Bir müzik sisteminin fiyatı yüksekse, genellikle kalitesi de yüksek olmaktadır. Ancak elbette bunun istisnaları da vardır. Ayrıca, fiyat artışının ses kalitesini ne ölçüde ve ne şekilde arttıracağı da önemlidir. Çok çeşitli müzik sistemleri dinleme deneyimine sahip olmayan çoğu kişi fiyat arttıkça ses kalitesinin, sesin orijinaline yaklaşacağını, dolayısıyla kalitedeki değişimin giderek azalacağını düşünür. Oysa deneyimlerimiz yüksek kaliteli ürünler arasındaki farkların ucuz ürünler arasındaki farklardan daha büyük olabildiğini göstermektedir. Bu durumun başlıca iki nedeni olduğunu




zannediyorum. Birincisi düşük fiyatlı ürünlerin imalatı sırasında temel önceliğin, ürünün istenen işlevi mümkün mertebe güvenilir bir şekilde yerine getirmesinden ibaret olması. Yani kabul edilemeyecek gürültü oranları dışında ses kalitesi açısından fazla bir beklenti olmaması ve markadan markaya fazla değişmeyen standart parça ve yöntemlerin kullanılması. İkincisi ise ucuz sistemlerin çözünürlüklerinin düşük olması nedeniyle mevcut farkların duyulmasının zor olması. Bir müzik sistemine ne kadar bütçe ayrıldığında ne kalitede ses alınacağı bir çok kişinin merak ettiği bir konudur. Maalesef biri nicelik diğeri nitelik olan iki şeyi karşılaştırarak bu soruya net bir cevap verebilmek pek mümkün değildir. Ancak bu konuya bir ölçüde ışık tutabilecek şu bilgiyi verebiliriz: İlk defa dinlediği fiyat kategorisindeki bir sistem hakkında yorum yapan çoğu kişi, ses kalitesi farkının beklediğinden fazla olduğunu belirtmektedir. (Kişinin alışık olduğu sistemler ile yeni dinlediği sistem arasındaki farkın çok büyük olması durumu hariç. Bu durumda kişinin farkı doğru algılayabilmesi genellikle pek mümkün olmuyor, hatta kaliteli olan sistem beğenilmeyebiliyor. Kişi duymaya alışmış olduğu, dolayısıyla doğru olduğunu zannettiği bozulmaları çok yüksek kaliteli sistemde duymayınca sistemin güçsüz, detaysız, heyecansız bir sese sahip olduğu kanaatine ulaşabiliyor. Bütçe ile ilgili sık karşılaşılan bir soru da bütçenin ne kadarının hangi parçaya ayrılmasi gerektiğidir. Müzik sistemleri ile yeni 
ilgilenmeye başlayan çoğu kişi kolonların diğer parçalardan daha önemli olduğunu düşünür. Kolonlar arasında karşılaştırma yapıldığında, ses tonu gibi kolay hissedilen bazı farklar diğer parçalara göre biraz daha fazla olmakla birlikte müzikten alınan zevki etkileme açısından; kaynak (ör: CD player) ve amplifikatör genellikle daha önemli rol oynamaktadir.

Uyum 


Esasen bir müzik sistemini oluşturan parçaların uyumu en önemlisidir. Çok pahalı ve kaliteli, ancak birbiriyle uyumsuz parçalardan oluşan bir müzik sistemi oldukça mütevazi bir sistemden daha kötü sonuç verebilir. Uyumlu bir sistemde parçaların fiyatı birbirine yakın olmaktadır. Bir müzik sisteminin parçalarını seçmeye hangisinden baslamalıyız? Bu konuda çogumuzun en zor değiştireceği unsur salonun boyutlarıdır. Salonun akustik özelliklerini bir miktar değiştirmek çok zor değildir ama örneğin 60m2'lik bir salonda 20x30x40 cm boyutlarında bir kolondan düşük distorsiyon oranlarıyla yeterli akustik güç ve bas ses elde edilmesi hemen hemen imkansızdır. Dolayısıyla, salonu seçme şansımız olmadığını farz edersek seçime kolonlarla başlayıp, ona uygun amplifikatör ve CD player ile devam etmeliyiz. Cihazların birbirine uyumu konusunda bazı teknik kriterler var olmakla beraber seçimi dinleyerek yapmak en uygunudur. Bilgi ve deneyimine güvenmeyen kişiler ve düşük bütçe ile kurulacak sistemler için en iyi sonuç genellikle tüm cihazlarin aynı marka ve seriden olmasıyla elde edilmektedir.